טעויות שמומלץ למנוע- 5 חוקי קריירה 2015

דף הבית » בלוג » טעויות שמומלץ למנוע- 5 חוקי קריירה 2015

מסתבר שקריירה היא מדע. פעם, במאה ה- 20, הוא היה אפילו מדע מדויק: נכנסים ל'מקום עבודה טוב' ועובדים בו שנים שהיה אפשר לספור ולתייק. היום, במאה ה- 21, לא כל כך בטוח שארגונים יוכלו לספק את הסחורה: כל מקום עבודה טוב נמצא בסכנת הכחדה ע"י סערות העולם העסקי. 'טבע' ו'אינטל' לא חסינים מפני פספוסים עסקיים (אינטל כבר פספסה את המובייל, נראה מה הלאה), חברת החשמל עומדת בפני הפרטה טוטלית, נמלים ייאלצו להוריד שכר לעובדי דור ב'-ג' כי באמת לא הגיוני שעובד בעל השכלה של 8 שנות לימוד יקבל יותר מרופא בכיר. אז לא מדע מדויק, אבל לקריירה יש חוקי יסוד.

במאמר הזה, נבחן 5 חוקים כאלה. עשה ואל תעשה בקריירה שלך- 2014-15.

החוק הראשון הוא 'להיות ב- field בנכון'.

 בועז, מנהל שיווק בכיר, התלונן באוזניי שב- 3 השנים האחרונות הקריירה שלו בנסיגה, אחרי התקדמות מטאורית שחווה בעשור שקדם לו בחברות שייצרו מוצרי צריכה. לבועז יש ניסיון בינ"ל עשיר, הוא דובר 5 שפות ברמת שפת אם, צבר קשרים בסין, יפן וסינגפור, ואף שימש בתפקידים ציבוריים שם. כיום, הוא בן 45- ועובד במשרה שלא הולמת את כישוריו- וגם את קשריו.

כיום, אחת הבחירות הטבעיות של בועז הוא רלוקיישן.

אז איך הארגונים שסוחרים עם המזרח אינם שמים לב אליו?- שאלתי את עצמי. כל כך הרבה כסף עובר שם מיד ליד, כל כך הרבה טעויות תרבות- והנה לכם האיש שיודע לפרש את הכל???

התשובה התעסוקתית נעוצה בתחום תוכן. לו היה בוחר מראש בתחום טכנולוגי כלשהו, יש סיכוי רב שזה לא היה קורה.

כשאתם בוחרים את תחום העיסוק, תסתכלו על הענף בו תעסקו ותראו מה עתידו, עד כמה התחרות בו גדולה, האם יש שם נדידה של לקוחות או של כוחות הייצור. לא, לא אמרתי לא לבחור בתחום. אמרתי להיות מודעים. ולהתכונן לשינוים.

היום, לא ייתכן שתתפרנסו לאורך זמן ממשהו אחד- צריך לבנות תשתית פיננסית ומשפחתית שתאפשר לכם לצלוח את תקופות המעבר והאבטלה בשלום.

החוק השני הוא 'להיות בחברה הנכונה'

פעם, זה היה להתברג ל- 'להיות במקום עבודה טוב'. אולם, עובדים רבים יעידו שכאשר אתם נכנסים ל'מקום עבודה טוב', אתם מרגישים בבטלה הסמויה.   

חלי עבדה בחברת סטרט-אפ. בשנה הראשונה לעבודתה, היא פיתחה במרץ את התכן המכני של המוצר, נהנתה מכל רגע ואף גייסה חברה טובה לשורות החברה. אך בשנה השנייה, כל החברה עברה לשלב התחזוקה, השינויים שהוכנסו למוצר היו מינוריים וחלי התחילה להשתעמם.

החוק השלישי הוא למצות את התפקידים שלכם- במידת האפשר- ורק אז לעזוב

בעלי תפקידים בכירים חושבים לא מעט פעמים שהם חסינים מכל צרה, ושהתפקיד הבא ימצא אותם במהירות. האמת היא, שהתעוזה הזו אופיינית לזן מסויים של אנשים: מקצוענים, מבריקים, מכורים לאקשן, אוהבי הרפתקאות. אולם, לא תמיד זה בריא.

אסף התקדם מעולה בחברת תרופות בה עבד, והגיע לתפקיד מנהל מחלקה. הוא קיבל את המינוי בשמחה וכבר מהרגע הראשון היה נראה שישקיע ממרצו ומזמנו כדי להצליח בתפקיד.

אולם, התברר שלתפקיד הבכיר נדרשים כישורים פוליטיים לא מעטים. אסף תיאר את מצבו במלה אחת ׳תקיעות׳. הוא לא קיבל תקציבים עליהם כבר בנה כי זה מה שהובטח לו, וכעבור מספר חודשים הודיע למנכ״ל שהוא מתכוון לעזוב. רק תבונה ורגישות של המנכ״ל מנעו מאסף להיקלע למערבולת חיפוש עבודה מיותר.

לאסף היה המון מה ללמוד על פוליטיקה- שהרי בלי זה קשה להצליח בשום ארגון.

לשמחתי, אסף המשיך לעבוד בחברה הזו עוד שנתיים. כעבור התקופה הזו, הוא ידע איך

החוק הרביעי לדאוג לקריירה ופחות למשכורת

פעמים רבות, פגשתי את הסיפור הזה. יגאל עבד כאנליסט במחלקה הפיננסית בחברת תוכנה גדולה שנקלעה לקשיים וכשליש מהעובדים בארץ פוטרוהוא היה ביניהם.

יגאל חיפש עבודה, ובתקופה הראשונה לחיפושו היה בררני למדי. 'מה, אני אמכור את נשמתי בעבור 20 אלף שקלים?' אמר. רק בארגון גדול ורק בתפקיד ניהולי! השכר בהתאם. לאט לאט מספר הצעות העבודה פחת, ולבסוף ירד לגמרי. יגאל הרגיש בגידה: הם היו מוכנים להעסיק אותי ועכשיו הם הפנו לי את הגבטען בלהט... ולמען האמת, קרה כאן תהליך צפוי למדי שאפשר היה למנוע אותו.  

והחוק האחרון גורס את האמת הפשוטה: 'לבחור מאהבה'.

חושבים שזה מובן מאליו, אבל כ- 60% מהעובדים בעולם באים לעבודה מתוך מניעים אחרים: פרנסה, הרגלים וחובות כלפי משפחה. תחושה של אי- מימוש גורמת לזלזול בהתפתחות מקצועית. עצירה בהתפתחות מקצועית גורמת לנסיגה, ובסופו של דבר, היא עשויה לגרום אפילו לפיטורין.

יש הרבה סיבות טובות להישאר בעבודות שקוראים להם ׳כלוב הזהב׳: הרבה כסף ומעט עשייה, כמובן, מעט עניין. וככל שיש פחות עניין, כך אני נעשית מודאגת יותר. בחירה בהיי- טק בגלל הכסף אפיינה דור שלם של עובדים, וכאשר הבועה נפלה הם מצאו את עצמם ללא עבודה- מכיוון שהבחירה לא שיקפה את מבנה הכישורים והאישיות שלהם.

והמסקנה: קריירה היא לא משחק ילדים, כל מה שידענו בתחום הולך להיות לא רלוונטי תוך שנים ספורות- ואם לא נתכונן, ניעלם.  

 

_________________________________________________________

קורס חיפוש עבודה- חינם

הספר שעוזר לך למצוא עבודה 

 

אולי יעניין אותך

ואם חשבתם שמדובר באנשים סופר מנומסים שיהיו מוכנים לעשות את כל מה שתגידו… זה לא בדיוק ככה. במאמר הזה, האחרון בסדרה, נדבר על הצדדים הפחות מפתים בהעסקת עולים מרוסיה. _____________________________________________…
תגידי, הוא לא יחזור לרוסיה???– כך שאל אותי CTO שהחליט לקבל לעבודה את אלכס, מהנדס אווירונאוטיקה ממוסקבה, שלקח חלק בפרויקטים בינ"ל רבים. אני לא יכולה להבטיח כלום אמרתי. אבל כל…
עד כה, שמנו דגש על תהליכי הגיוס של עולים.   ב- 3 המאמרים הבאים, נסקור את השתלבות העולים בארגונים, ואת הארגונים שמתוכם הם באים. ועכשיו הגיע הזמן להתמודד עם הדברים…

מעניין אתכם לשמוע עוד?