שקוף

דף הבית » בלוג » שקוף

מדיה חברתית

לפני מספר חודשים, נתקלתי בכתבה ב- Guardian שעניינה אותי- אך לא באמת קראתי אותה לעומק- ובה דובר על תוכנה חדשה ושנויה במחלוקת שעושה Magic ומגלה מתוך קריאת הרשתות החברתיות, מי אנחנו או מי האדם שמולנו.

חשבתי שאם קשה לתהות על קנקנו של אדם במהלך ראיון אישי- קל וחומר שקשה לתהות על קנקנו במהלך קריאת הפוסטים שלו במדיה החברתית.

והנה, זה מה שראיתי:

 

snip

 

עבר זמן עד ש'נפל לי האסימון'. דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה ואבי הכלכלהההתנהגותית, התייחס לסוגיה באופן מרומז. לדבריו, כאשר הוא ראיין חיילים למשימות השונות, וגילה ש… הבחירה של חיילים לאחר ראיונות לא היתה טובה יותר מבחירה אקראית לגמרי! מה שנתן לו את המידע הנכון, זה היה דווקא ראיון מובנה שנתן ניבויים טובות בהרבה.

הנחת העבודה של אבחון פסיכולוגי כפי שהוא מקובל ומועבר היום (ושל כל תהליך פסיכולוגי) היא שהתנהגות אנושית זהה או לפחות דומה באינטראקציות בינאישיות שונות. כך, אינטראקציה מול מנהלים או קולגות במקום העבודה תהיה דומה להתנהלות באבחון. מן הסתם, חלק מהביקורת על האבחונים הללו היא שבאופן מפתיע התנהגות בעבודה אינה דומה כלל להתנהגות במשפחה למשל. אדם יכול להתגרש פעמיים או שלוש בחייו בגירושים מסוכסכים- תוך שמירה על יחסים תקינים ומתמשכים של 20 שנה במקום העבודה.

מחקרים אחרים מדברים על יכולת של biodata ודפוסים התנהגותיים לנבא את ההצלחה בעבודה. בין הנתונים שעשויים להשפיע על אופן הניבוי למשל מספר מקומות עבודה שאדם החליף לאורך חייו, מספר תחומים בהם עסק ותדירות המעברים ביניהם, ואופן פעילותו לפתרון הבעיות איתן נפגש לאורך חייו המקצועיים.

ואם נאמין שסיטואציית הרשת החברתית או המייל היא סיטואציית עבודה, אז בהחלט ניתן לשער שהנחת העבודה 'כפי שאתה מתנהג במייל כך אתה מתנהג גם בעבודה'. בשונה מראיונות ואבחונים פסיכולוגיים שמתבססים על הערכה סובייקטיבית בעיקר, ניתוח ההתנהגות ברשתות החברתיות יתבסס על נתונים בלבד! הנחת הבסיס בשיטה היא שאנשים מתנהגים עפ"י דפוסים ברורים- אבל בכל זירת פעילות זה קצת אחרת.

זו בדיוק מה שמציעה תוכנה מעניינת חדשה בשם  Crystalknows. התוכנה מבצעת data mining, כלומר מנתחת נתונים שנאספים ברשתות החברתיות (LinkedIn בעיקר עד כמה שהבנתי). הניתוח מבוסס טיפולוגיה של 4 טיפוסים שמסתובבת במרחב העסקי כבר שנים ארוכות. יש שקוראים לזה PAEI, DISC, סגנונות תקשורת, תשתית של MBTI, ועוד שמות. הניתוח מתאפשר בין השאר הודות לפשטות ונגישות של אבחון עפ"י סימנים התנהגותיים.

Crystal לא לבד. תוכנה נוספת תנתח את הטקסטים שלכם והיא נקראת Watson Personality Insights (מי שלא בקיא, Watson זהו מרחב העבודה של חברת IBM). תכניסו טקסט- והתוכנה תאמר לכם מי אתם ומה ניסיתם להביע. ניסיתי: הכנסתי אחד מהמאמרים שלי וקיבלתי תוצאות מדויקות במפתיע.

חשבתי איזה ערך (או נזק?) התוכנה הזו עשויה להביא למחפשי העבודה. התנהלות ברשתות החברתיות נותנת המון מידע עלינו. גם לעין בלתי מיומנת- וגם בלי תוכנה.

אז: חלק מעולם העבודה העתידי, גאונות אפלה או שטות מוחלטת שגם גובה 19$ בחודש על השימוש בתוכנה?

השלכות והמלצות למיתוג בקריירה ולחיפוש העבודה- בפוסט(ים) הבא(ים).

שנה טובה!

אולי יעניין אותך

ואם חשבתם שמדובר באנשים סופר מנומסים שיהיו מוכנים לעשות את כל מה שתגידו… זה לא בדיוק ככה. במאמר הזה, האחרון בסדרה, נדבר על הצדדים הפחות מפתים בהעסקת עולים מרוסיה. _____________________________________________…
תגידי, הוא לא יחזור לרוסיה???– כך שאל אותי CTO שהחליט לקבל לעבודה את אלכס, מהנדס אווירונאוטיקה ממוסקבה, שלקח חלק בפרויקטים בינ"ל רבים. אני לא יכולה להבטיח כלום אמרתי. אבל כל…
עד כה, שמנו דגש על תהליכי הגיוס של עולים.   ב- 3 המאמרים הבאים, נסקור את השתלבות העולים בארגונים, ואת הארגונים שמתוכם הם באים. ועכשיו הגיע הזמן להתמודד עם הדברים…

מעניין אתכם לשמוע עוד?