דור ה- Z כבר כאן… איך מנהלים אותו?

דף הבית » בלוג » דור ה- Z כבר כאן… איך מנהלים אותו?

זה התחיל כשאחת הלקוחות שלי תארה בפניי את דרך ההתנהלות של הכפיפים שלה: ״תקשיבי, אני עובדת אצלם! אין להם שום אחריות, מסוגלים להודיע בוואטסאפ שלא מגיעים לעבודה באותו הבוקר, בלי שום בעיה מתלוננים עליי למנכ״ל שלי!״.

לא הספקנו להגיד ג'ק רובינזון והגיח לעולם העבודה דור שגדל עם סלולרי (שהחליף את העכבר) ביד ואולי כבר הספיק לשכוח את טלפון הכפתורים של נוקיה אבל אולי מת לחזור אליו. דור שחרד לפרטיות שלו.

אם את דור ה- Y הכרתי כתיכוניסטים (בתחילת דרכי כמורה), הילדים שלי שגדלו בינתיים, הם דור Z מובהק. הם חושבים ש- Facebook זה לזקנים, שאין דבר מוזר יותר מ… לדבר עם אנשים, בעת שאפשר להשאיר הודעה כתובה או הודעה קולית ב- whatsapp.

איך שהזמן טס… במאמר הזה, נדבר על מה שמייחד את הדור הזה ומגדיר את דרך שבה ניתן לנהל אותו.

***********************************************

המונח הזה, 'הבדלים בינדוריים', נמצא איתנו כבר זמן רב. סוציולוג אוגוסט קונט השתמש בו כבר בתחילת המאה ה- 20, ואחריו הסוציולוג אחר, קרל מנהיים בספרו
Generations of Problem The. מנהיים הגדיר דור כקבוצת אנשים שגדלים באותו זמן וחולקים את אותו הקונטקסט התרבותי היסטורי.

אז תחילה היו baby boomers, אלה שנולדו אחרי המלחמה והכלי האולטימטיבי שלהם היה רכב, זה שהביא אותם במהירות לעבודה בעיר. אחריהם היה דור X (אני, אנחנו) שלמד להשתמש בשלט הטלוויזיה ולאחר מכן הטמיע מחשבים להעלאת הפרודוקטיביות. דור Y המכונה גם Millennials שהרחיב את אופקיו כבר באמצעות גוגל, הוא נחשב למפונק גדל לצד קביעת 'התלמיד במרכז' ולמד לפי שיטת 'השפה כמכלול' (בישראל), שציפיותיה מהם היו בלתי מציאותיות: לספוג המון חומר, ללא הכנה מדורגת ולבד. הילדים באותה התקופה הצטיירו כמבוגרים קטנים בעלי יכולת קבלת החלטות ודיון משוכללת.

הסקירה המעולה שהוציא משרד הכלכלה שלנו.

http://economy.gov.il/Research/Documents/X12801.pdf

סיימון סינק בוידאו סמינלי מסביר שכל זה קרה בגלל מתירנות הורים שהובילה לתחושת חוסר אונים במפגש עם המציאות.

https://www.youtube.com/watch?v=hER0Qp6QJNU&t=380s

בישראל, זה נגמר בשנת 2000. מגיע דור חדש.

האפיון הראשון והחשוב ביותר של הדור הזה, הוא שהם באים מתוך disruption.

שנת 2007 היתה שנת שינוי אסטרטגי בעולם- כך טוען תומס פרידמן. בשנה הזו, ג'ובס הציג את האייפון הראשון. הם ראו והרגישו היטב את ה- disruption. ב- 2007 IBM ייסדה את Watson (cognitive computer), התוכנה היחידה נכון להיום שמבינה natural language. שנה לפני כן, ב-2006 Facebook נפתחת לקהל מחוץ לאוניברסיטה, Twitter הפכה לעצמאית. Amazon הוציאה את Kindle. גיוס ההמונים צובר תאוצה, ו- Github הופך להיות סביבת עבודה רשמית של מתכנתים.

לחיים בתוך השינוי יש מחיר. על אף כל ההתפתחויות הללו, החיים בתוך תהליך השינוי הם מורכבים.

בארה"ב נולדו לאחר 9.11, גדלו לצד משבר כלכלי עולמי ובארץ לצד המחאה החברתית של 2011

וכך הם גדלו, שבעי כישלונות, – וממש לא מוכנים לבאות, בטח לא בתוך המשך הערבובייה. הם שוקעים בתוך המרחק הווירטואלי, ולא נשארים בבתים.

המורים החלו אז לרכוש כלים בתחום לקויות הלמידה, ההורים הבינו ש… וכך נוצרה הורות אחרת, המכונה הורים helicopter parenting בשונה ממתירנות גדולה מאד של הדור הקודם

הם מאמינים בסמכות. מוכנים לעלות למעלה למנכ"ל כדי לבקש משהו, אפילו קטן. כך, אחוזי התאבדויות זינקו עוד מ- 2011.

הם שמרנים.

 

כלומר, קיים חיבור בלתי נפסק למדיה החברתית.

המדיה החברתית היא הערוץ המועדף של הדור הזה. צריכתה

חוקרת Jean Twenge טוענת שמעל 85% בקרב בנות לפחות מזהים טוב יותר את מצבי הרוח עפ"י האימוג'י ולא עפ"י הבעות הפנים. הכל שטוח יותר וקצר יותר. זכרון קצר, ויזואליות גבוהה. צריך לחלק הידע לחתיכות כדי 'לספוג' אותו. לכן, יש להם חוסר ידע עולם, כי הכל שם, ב- Google.

פחות אנשים מתחילים dating בגיל 15. כ- 60% במקום 85%. הנעורים מתמשכים ונמרחים, ועכשיו ההתבגרות גם מתעכבת. 32% מהזמן הם עוסקים בתקשורת בין אנשים. זה יותר מהדור הקודם- כי הם בהחלט חוששים. 2/3 יעדיפו לכתוב ולא לשוחח טלפונית אלא להתקשר באמצעות images.

חיבור למחשב / טלפון ואפילו התמכרות, תקשורת בינאישית מושפעת מההודעות הקצרות… הכל אונליין, סביב תוכן, אנשים חיים בקבוצות ובקהילות, החיים שם נראים אמיתיים לגמרי, אנשים מזהים זה את זה ברחוב.

 

והאפיון השלישי והכי מסקרן מכולם הוא פתיחות אינסופית למגוון

מדוע זה מסקרן? כי בדרך כלל שמרנות באה יחד עם חוסר סובלנות. אז דווקא דור ה- Z גדלו להיות מודעים לעצמם, לליקויי הלמידה שלהם, למגוון של אוריינטציות מיניות, למגוון של תרבויות, לחופש התנועה הזולה ביותר בהיסטוריה, ולחופש בתוך מקומות העבודה. היברידיות אג'יליות וגלובליות, מוביליות, הם למדו שפות מסדרות בספרדית ובאנגלית, ושומעים ספרים ב- Audible כבחירה ראשונה.

'לחיות נכון'- שרה רונה קינן בנימה של זלזול- היא לא שמעה עדיין על דור Z. הם מודעים לנושא הבריאות, כחלק מהגיוון, הטבעונות או לפחות הצמחונות היא שם המשחק.

ואם 75% רוצים לפתוח עסק- יחד, כעסק ערכי או אפילו עסק חברתי- כדי לשנות את העולם.

 

נחזור לשרשרת הדורות.

החוקרים Strauss  ו- Howe, הגו תיאוריה של מחזורים של 4 שלבים שמקבילים לעונות השנה- בני כ- 20 שנה כל אחד: The Fourth Turning. המחוזר הראשון- מתחיל ב- High. הפרט חלש ממוסדות החברה ומציית להם. כך נולד המחזור השני- המורד- Awakening, התעוררות. אופיינית לו אותנטיות מנטלית ואישית. השלב השלישי מסמל תנועת נגד- Unraveling- החברה רוצה ליהנות. ואז בא ה- Crisis, מהפיכה, אותה מסמל דור ה- Y.

בהקבלה, דור Y הוא סיום המחזור, ודור Z הוא ההתחלה של מחזור גדול חדש.

 

אז כיצד נכון יותר לנהל אותם?

ביטחון וציפייה ל- feedback שנועד דווקא לתת ביטחון בצדקת הדרך. היות שהקשב קצר, מומלץ לתת אותו באופן תכוף.

כבוד לשונות. גם שלהם וגם סביבם. לכן, סביבת העבודה יכולה ואולי אף צריכה להיות סובלנית לשילובים המיוחדים של אנשים מלאומים ומשכבות אוכלוסייה שונות, יום עבודה שיש בו דרגות חופש גבוהות. אם המיתוג הארגוני מדבר על אקסקלוסיביות, לא בטוח שזה המיתוג הנכון.

להישמע. היות שהערוץ המועדף מבחינתם הוא כתוב, חשוב לסכם מתי ואיך מתבצעת התקשורת. לעתים, כדאי לכתוב הודעת whatsapp מאשר להתעקש על שיחת הטלפון המעמיקה, ואז לקבוע שיחה במשרד. כך נוכל להוריד את הנטייה של הצעירים לפניות לסמכות הגבוהה ביותר, וגם לקבלת החלטות עצמאית מידי.

חלק ממשהו גדול יותר, חלק מהפתרון. חלוקת העיסוקים הפוסט מודרניים שונה מזו המודרנית והיא שמה דגש על הענקת משמעות לעשייה. הם חושבים שהאצלת סמכויות זה פשוט must והניהול האוטוריטרי פשוט out. בתחום הזה, הדור של הצעירים דומה לדור ה- Y שהתחילו את חיפוש המשמעות, ונראה גם שכולם כבר התרגלו לרעיון של

 

אז מה אתם כמנהלים חווים בניהול של דור ה- Z?

 

שלך,

יעל

 

 

אולי יעניין אותך

ואם חשבתם שמדובר באנשים סופר מנומסים שיהיו מוכנים לעשות את כל מה שתגידו… זה לא בדיוק ככה. במאמר הזה, האחרון בסדרה, נדבר על הצדדים הפחות מפתים בהעסקת עולים מרוסיה. _____________________________________________…
תגידי, הוא לא יחזור לרוסיה???– כך שאל אותי CTO שהחליט לקבל לעבודה את אלכס, מהנדס אווירונאוטיקה ממוסקבה, שלקח חלק בפרויקטים בינ"ל רבים. אני לא יכולה להבטיח כלום אמרתי. אבל כל…
עד כה, שמנו דגש על תהליכי הגיוס של עולים.   ב- 3 המאמרים הבאים, נסקור את השתלבות העולים בארגונים, ואת הארגונים שמתוכם הם באים. ועכשיו הגיע הזמן להתמודד עם הדברים…

מעניין אתכם לשמוע עוד?