כשחזרה מחופשת לידה יותר דומה לעבודה חדשה

דף הבית » בלוג » כשחזרה מחופשת לידה יותר דומה לעבודה חדשה

גם אני חזרתי מחופשת לידה! אפילו 4 פעמים. בפעם הראשונה, הייתי סטודנטית צעירה ולא מנוסה. שבועיים אחרי הלידה, קיבלתי טלפון מראש החוג שלי באוניברסיטת תל אביב שדרשה ממני בתוקף שאחזור עוד כשבוע. ואם לא… לא אקבל זכות להיבחן ואולי אף 'אעוף' מהלימודים בסמסטר הבא.

בעצם, חבל שלא ניצלתי אז את ההזמנה שלה 'לעוף'. בדיעבד, הייתי חוסכת שנים אבודות וחסרות תועלת של לימודי 'באך ובלאסטיק' איך שבעלי הגדיר את זה.

בחופשת הלידה השנייה, הייתי חכמה יותר. עברתי לאוניברסיטת בר אילן, ו'סגרתי' עם כל מרצה ומרצה שחודשיים לא יהיה להם עם מי לדבר.

בשלישית, הייתי חכמה עוד יותר והשגתי לעצמי חדר עם וילונות ועם דלת שננעלה בכל פעם ששאבתי את החלב, וגם הייתי כבר ממש מתורגלת עם מלא בקבוקונים וצידנית.

אבל חזרה מחופשת לידה זה לא רק בקבוקים! זה גם המשך קריירה.

בחזרה לאחור, החזרה מחופשת לידה היא לא דבר מובן פשוט. תחשבו על זה שנסעתן לרילוקיישן והשכרתן את הבית שלכן. עכשיו אתן חוזרות אחרי כמה חודשים לבית שלכן.

אז מה התמונה שעשויה להתגלות?

ייתכן שהמשפחה החדשה הביאה לבית צעצועים חדשים או תקעה רק כמה מסמרים בקירות, ואתם תראו תמונות לא מוכרות, תרגישו בריח מוזר בארונות בגלל שינוי אבקת כביסה. ייתכן שחלק מהבלטות יישברו והמטבח להפוך למלוכלך?

דבר אחד ברור: אנשים הופכים את הבית לשלהם, ומאד מהר, לפעמים שבועות או חודשים ספורים.

נדמה לי שיציאה לחופשת לידה דומה להפליא להשכרת דירתכן לאדם אחר.

כשאתן עוזבות את הארגון ולא מונה לכן מחליף או מחליפה, אל תשכחו שהארגון הוא רשת חברתית. כאשר אחד הקודקודים ברשת נעלם, נוצר פער מסוים- שנסגר בדרך כלל מאד מהר באמצעות חברי רשת אחרים.

כשכן מונה המחליף, המצב הופך להיות מורכב עוד יותר והרשת פשוט מתרגלת לאדם חדש ולסגנון עבודתו.

וכאשר אתן חוזרות למקום ורואות את מה שקורה… יכול להיות שתהנו ותאמרו 'תודה ששמרת לי על הבית' ויכול להיות שתרגישו את המצוקה והחורבן…

לכן, כדאי לברר כמה דברים לפני שחוזרים.

 

בואו נתחיל בשאלה האם בכלל לחזור. שינוי מקצועי הוא בכלל לא דבר פשוט, אבל חופשת לידה פותחת 'חלון' אליו- אם אתן לא מרוצות ממקום העבודה או מהמנהל הישיר, אווירה, קולגות, מיקום, אופק התפתחות, מצב עסקי של החברה או הענף, ועוד.

האם בכלל זה הזמן לחזור. האם המשפחה מתפקדת ואסופה? האם לא תרגישו נקיפות מצפון על ה'נטישה'? האם ישנם תהליכים (למשל, צמצומים או שינוי ארגוני לא נעים אחר) או תקופות לחוצות, למשל, סוף שנה. אבל דווקא שינוי אסטרטגי יכול להיות סיבה מצוינת לחזור! מעבר לסקרנות אינטלקטואלית שהתהליך הזה מעורר, ייתכן שתוכלו להשפיע על התהליך וכך למתג את עצמכן, וייתכן גם שיתקבלו החלטות לגבי המחלקה שלכן או אפילו התפקיד שלכן.

ויש גם שאלה, איך לחזור.

מדהים עד כמה מקום העבודה יכול להשתנות ב- 3 חודשים! מה יכול לקרות? ומה לא! מעבר למקום אחר, השקת מוצר חדשני, סיום בניית קו ייצור, גיוס או צמצום כוח אדם, התפטרות או פיטורים של מנהל זה או אחר, ואפילו של מנכ"ל. השינויים הללו משפיעים (אפקט הדומינו) על האופן הקידום והתגמול ובוודאי על התרבות הארגונית.

ואם מדברים על שינויים מינוריים יותר (בכל זאת, לא כל יום מנכ"לים מתפטרים), מה שעשוי להפתיע זה מעבר משימות בין פונקציות, ובוודאי משימות ש'נפלו בין הכיסאות' בעזיבתכן. למשל, בחזרתכן תוכלו לגלות שקיבלתן רכש כ'מטלה נוספת', בצבא קוראים לזה 'נע"ת- נוסף על תפקיד'…

ראיתן שהתפקיד השתנה לרעה. מה עושים?! ואם בכלל יש מה לעשות?!

מניסיוני, יש.

פעמים רבות, הרעה בסקופ התפקיד נגרמת מעצם המעבר של האחריות לאדם חיצוני. לאט לאט, וככל שאתן נעדרות יותר, מתרגלים לאותו האדם ולאנרגיה שלו, וכך אתן הופכות ל- stranger בארגון בו נחשבתן אולי אפילו ל'עמוד הטווח'. עליכן להבין מהם אותם השינויים שקרו כשאתן עורכות סוג של 'משאל' בקרב המנהלים והקולגות שיצטרכו לומר מה היה טוב בתקופה האחרונה, ומה לא מומלץ שתעתיקו.

כדי לערוך משאל כזה, חשוב שתבקרו בארגון יותר מפעם אחת. הביקורים חושפים את השינויים אחד אחרי השני, ומזכיר לארגון שאתן רוצות לחזור.

קחו שבועיים ללמידה, רצוי שלא תיכנסו לפרויקטים משמעותיים ישר לאחר החזרה.

בואו נסכם. כדי שתחזרו בטוב, חשוב שתחשבו על התפקיד כאילו זה עתה התקבלתן.

אני ממליצה לבדוק 3 פרמטרים חשובים:

  1. עד כמה הארגון השתנה? קחו בחשבון פרמטרים עסקיים וארגוניים כאחד.
  2. עד כמה התפקיד השתנה? מה הספיק לעשות המחליף, ומה לא כדאי להעתיק? הפרמטר הזה יקבע את מהירות הכניסה שלכן חזרה.
  3. עד כמה אתן מוכנות לקרב או עייפות? הפרמטר הזה יקבע את קצב ואת סגנון החזרה.

** המאמר כתוב בלשון נקבה- אך הוא בהחלט מתייחס גם לחופשות לידה של אבות. כן ירבו!

בהצלחה!

אולי יעניין אותך

ואם חשבתם שמדובר באנשים סופר מנומסים שיהיו מוכנים לעשות את כל מה שתגידו… זה לא בדיוק ככה. במאמר הזה, האחרון בסדרה, נדבר על הצדדים הפחות מפתים בהעסקת עולים מרוסיה. _____________________________________________…
תגידי, הוא לא יחזור לרוסיה???– כך שאל אותי CTO שהחליט לקבל לעבודה את אלכס, מהנדס אווירונאוטיקה ממוסקבה, שלקח חלק בפרויקטים בינ"ל רבים. אני לא יכולה להבטיח כלום אמרתי. אבל כל…
עד כה, שמנו דגש על תהליכי הגיוס של עולים.   ב- 3 המאמרים הבאים, נסקור את השתלבות העולים בארגונים, ואת הארגונים שמתוכם הם באים. ועכשיו הגיע הזמן להתמודד עם הדברים…

מעניין אתכם לשמוע עוד?